Umyjem si ruky, vyčistím zuby a ... vypláchnem nos?

Rozhodne! Najrýchlejší spôsob, ako si vyčistiť upchatý nos je so staromódnym fyziologickým roztokom. Teplý soľný roztok (roztok slanej vody) rozpúšťa uschnutý hlien, uvoľňuje hustý hlien a dokonca znižuje opuch v nosných dutinách.

Nie je lepší spôsob ako si vyčistiť nos od nečistôt a špiny z pracoviska, peľu zo záhrady alebo ihriska či od bacilov z dieťaťa, ktoré na vás kýchalo. Malý vstrek zo spreju môže pomôcť hlienu vytiecť von, zatiaľ čo 240 ml preplach vám prečistí dutiny dokonale!

To znie nepríjemne ... ale nie je!

Väčšina z nás zažila pálenie nosa z vody v bazénoch. Kľúčom k preplachovaniu dutín je použitie normálneho alebo hypertonického fyziologického roztoku - roztoku, ktorý je aspoň taký slaný ako my. Toto sa dá urobiť doma pridaním vlastnej soli do teplej vody, ale komerčne dostupné soli na preplach dutín majú vyššiu čistotu a predvídateľnú koncentráciu s menej prísadami v porovnaní s potravinárskou soľou. Dôrazne sa odporúča používať destilovanú alebo prevarenú vodu, nie vodu priamo z vodovodu. Je tam stále malá možnosť zaviesť do nosa zriedkavé, ale nebezpečné baktérie. Ak použijete vodu zo studne, je nevyhnutné, aby ste ju varili najmenej 5 minút. Sterilizovaná voda sa môže skladovať v uzavretej nádobe až jeden týždeň.

banner_bottom_mato_bez

Foto: cistynos.sk

Ako sa dostanem do nosa?

Najjednoduchší spôsob prípravy a používania fyziologického preplachovania dutín je sada NeilMed® Sinus Rinse™ originálna sada, ktorá obsahuje fľašu na nazálne preplachovanie so 60 predpripravenými sáčkami soľného roztoku. Po umytí rúk pridajte do fľaše jeden sáčok soli a naplňte destilovanou, mikrofiltrovanou alebo prevarenou vodou. V prípade potreby ju môžete v mikrovlnnej rúre opatrne zohriať. Celé to dobre premiešať. Nad umývadlom vložte špičku fľaše do jednej nosnej dierky a jemne stlačte, až kým fyziologický roztok začne vytekať z druhej dierky. Dýchajte ústami, kým nie je polovica fľaše prázdna. Obvykle je to jedno stlačenie pokiaľ sa fľaša stlačiť dá. Opakujte na druhej nosnej dierke. Jemne si vyfúkajte nos, ak ste počas posledných dvoch týždňov nemali operáciu dutín. Fľaštičku čistite a uskladnite podľa návodu, najlepšie však v NasaDocku® určeného pre fľaše Sinus Rinse™.