Imunita počas celého roka

Stretnú sa dve mamičky – Čawko ako sa máš/máte? Dávno sme sa nevideli. Nooo, veď vieš sople/kašle/laryngitídy... A hneď sme boli „doma“ - v každodennej téme mamičiek – ako udržať dieťa čo najdlhšie zdravé.

Obe máme deti v približne rovnakom veku, slovo dalo slovo, small talk za nami a už sme každá hovorila o denných radostiach a starostiach. Čo riešime skoro všetky, čo máme deti v zariadeniach a v kolektíve sú každomesačne sople, kašle, kýchanice, ktoré sa niekedy ťahajú aj x dní. Deti si so soplami ťažkú hlavu až tak nerobia, veď ako môj syn hovorí na moju reakciu, že má soplík: „Maminka nevadí, prežijeme“.

Ale v škôlke to nie všetky pani učiteľky a susediace mamičky prežívajú/akceptujú, preto si radšej dieťa necháme doma, preliečime a za pár dní vrátime... Nedalo mi a po opakovaných soplíkoch a pri staršej dcére aj častých laryngitídach som začala pátrať vo svete ako sa riešia sople inde vo svete, ako sa deti otužujú, ako si deti budujú imunitu, resp. ako dieťa čo najdlhšie udržať zdravé a fit.

Tu je zopár našich tipov, ktoré u nás zafungovali:

1. Deti sú často a veľa vonku, nie naobliekané, ale oblečené primerane počasiu a pohybu, ktoré vykonavajú, či prší, sneží, slnko svieti, sme doobeda aj poobede von.

2. Interiér doma nemáme prekúrený, často vetráme, zvlhčovač nepoužívame.

3. Podľa ročného obdobia pridávame veselé aktivity: na jeseň – korčuľovanie na zimnom štadióne/plávanie na plavárni, zima – lyže/sánky. Všetko sa snažíme robiť spoločne, čiže zábava zaručená.

4. Objavili sme nosné sprchy so slanými roztokmi Neilmed. Najskôr som skúšala sama na sebe, viď blog, a časom prišli na rad deti, najskôr staršie a mladšie začalo odkukávať. Vyplachujeme nosy každý večer ako prevenciu pred ďaším množením bacilov a vírusov, ktoré si donesú zo škôlky. Fungujeme na tom každý každučký večer, akonáhle prídu zo škôlky/z kolektívu, tak v rámci večernej hygieny umyjeme zuby a nos – pravidelnosť ako pri zuboch. Tým pádom bacile zo škôlky vypláchneme, nestihnú sa rozmnožiť a frekvencia soplov/kašľov/laryngitíd sa výrazne znížila. Vo veľa krajinách ako som sa dozvedela, sople neriešia/neliečia, ale vyplachujú, aby nezatekali a nespôsobovali ďalšie problémy. Mne sa to páči a aj sa nám to osvedčilo. Sople a kašeľ, kde-tu prídu, ale rýchlo aj odídu, nie je to všeliek, vtedy vyplachujeme aj ráno, aj večer a takto krásne fungujeme, bez vážneho chýbania v škôlkach.

5. Jeme veľa sezónneho ovocia a zeleniny. Každé ráno deti pijú čerstvú odšťavenú šťavu, napr. už x týždňov každé ráno odšťavujem hrozno, jablko/hruška, mrkva, pomaranč/mandarínka, cvikla,... (chodím do roboty a aj napriek tomu to stíham, nakoľko si všetko ovocie krájam už večer a ráno už len vrrrr a pijeme)

6. Naše deti sú spáči, ako vidím v našom okolí, je to celkom zriedkavý jav :) čize aj pravidelný spánok a hlavne dostatok spánku veľmi pomáha pri udržaní zdravia, snažím sa im ho dopriať toľko, koľko potrebujú. Vidím to aj na sebe, akonáhle, mám toho veľa a rôznorodé aktivity idú na úkor spánku, nejaký bacil ma zvykne navštíviť.

7. Jediný doplnok výživy, ktorý zvyknem podávať v čase keď viem, že sa začínajú deti v škôlke redukovať, je Narosan - čučoriedkový sirup.

A takto si nažívame celú jeseň/zimu/jar a keď sa už otepľuje len si poviem, že ako sme to opäť parádne zvládli bez ATB a zbytočných návštev doktorov. Kamoška o nosných sprchách počula, ale sa ešte neodvážila ich doteraz vyskúšať. Vysvetlila som jej všetky pre a proti, jednoduché použitie a hlavne pozitívny efekt, ktorý to prinesie. Povedala, že som jej dala riadneho „chrobáka do hlavy“ a že to idú vyskúšať.

Napíšem vám potom ako sa to u nich osvedčilo :)

S pozdravom Lenka

 

 

 

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13